dimecres, 26 d’octubre del 2016

ETLAB

L'ETLAB és un espai on professorat, alumnat i exalumnat dels dos graus d’Educació i professorat en actiu dels centres educatius de la demarcació, dissenyen projectes d’innovació pedagògica amb diferents eines informàtiques, audiovisuals i dispositius mòbils, per conèixer el seu funcionament i la seva utilitat didàctica i metodològica.

Lobjectiu final és aplicar aquests nous recursos a les aules dels centres educatius on treballen els professors i alumnes implicats. Actualment l’ETLAB treballa, entre altres projectes, en la interacció amb Pissarres Digitals Interactives, per facilitar l’organització del professorat.

Les eines amb què es treballa en aquest laboratori són fàcils d’utilitzar, adaptables a diferents entorns formatius, facilitadores del treball cooperatiu i de l’autonomia en l’aprenentatge amb el suport de les tecnologies.









INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES

Què entenem per intel·ligència?

•La capacitat per a resoldre problemes.

•La capacitat per a generar nous problemes per a resoldre.


•La capacitat de crear productes o oferir serveis valuosos dins d’un determinat àmbit cultural.

Intel·ligències múltiples

Necessitem totes les intel·ligències.

Totes són igualment importants.

Es combinen de forma única en cada ésser humà.

Totes les persones les tenim totes en diferents graus de desenvolupament.

Les 8 intel·ligències segons H. Garner

Lingüística
Musical 
Espacial-visual
Lògico- matemàtica
Cinètico-corporal
Naturalista
Intrapersonal
Interpersonal




Quan els nens i les nenes comencen a anar a l’escola, probablement ja tenen establertes unes maneres d’aprenentatge més relacionades amb unes intel·ligències que amb altres. H. Gardner ens diu que els nens i les nenes tenen unes “inclinacions” en unes intel·ligències específiques des de ben petits. Però, és cert, que cada nen i nena té les vuit intel·ligències i les pot desenvolupar totes fins a assolir un bon nivell de competència. Ha definit i validat cadascuna d’aquestes intel·ligències mitjançant proves o diferents procediments. I ens diu que l’ensenyament tradicional es centra sobre tot en ensenyar la intel·ligència lingüística i la matemàtica, però com que la intel·ligència és multidimensional, s’ha d’ampliar el camp amb la finalitat d’incloure les habilitats, hàbits, actituds i estratègies de les altres intel·ligències. 


Utilitzant a l’ensenyament aquesta metodologia de les IM podrem destacar els punts forts dels nostres alumnes, ja que aquest ens atenuaran els buits o les mancances; ajudaran als alumnes a aprendre i desenvolupar-se mitjançant les interaccions amb les activitats i amb casos del dia a dia; afavoriran les relacions amb els seus iguals; utilitzaran materials, estratègies i activitats que serveixin per a tots els nostres alumnes; fer més protagonistes als alumnes en el procés d’ensenyament-aprenentatge; fent que provoqui una part més activa en l’avaluació, considerant l’avaluació i l’aprenentatge com un procés unificat, amb la finalitat d’afavorir el desenvolupament de les habilitats del pensament i la seva aplicació al currículum i a la vida real dels nostres alumnes.

dimecres, 19 d’octubre del 2016

Pissarra Digital Interactiva

PISSARRA DIGITAL INTERACTIVA


La pissarra digital és un mitjà de projecció col·lectiva que dóna una nova dimensió a les presentacions. Amb el suport d'una PDI, els models de treball a l'aula de professorat i alumnat es modifiquen, de manera que poden generar tota mena de continguts d'una forma anàloga a la de la pissarra tradicional (de guix i esborrador), però amb tota la potencialitat d'un complex sistema tecnològic connectat a diversos perifèrics i interconnectat a una xarxa de telecomunicacions.

Utilitats PDI educador/a educació infantil:

·Treball cooperatiu. Elaboració de síntesis i de resums: entre tots els  alumnes de la classe per confeccionar les seves pròpies biografies de compositors o qualsevol tema, tenint en compte que prèviament han llegit la informació que ells han buscat. Aquesta informació l’han d’exposar oralment sense cap suport escrit ( treball d’ expressió oral). Un cop l’han dit en veu alta l’escriuen a la pissarra mitjançant el teclat de l’ordinador ( expressió escrita i ortografia) i un cop finalitzada s’imprimeix i tots els alumnes tenen la informació que han elaborat conjuntament. Finalment la mestra dóna suport visual a la informació recollida.

 ·Utilització de programes i jocs educatius relacionats amb el tema que s’està treballant i per tant ja no és una feina individual com en l’ordinador, si no que hi participen tots i la mestra completa l’activitat amb explicacions. Exemple:http://www.edu365.cat/primaria/muds/musica/concerto/index.htm

 ·Projecció d’informació:Exposició de treballs realitzats pels alumnes. Sobre la seva presentació poden escriure, marcar i subratllar, sobre la pantalla interactiva, per donar èmfasis a la seva explicació. 

·Confecció de musicogrames interactius. Entre tots confeccionem un musicograma de la música que escoltem( és molt més senzill i ràpid de fer gràcies a les possibilitats tècniques de la pissarra). Els alumnes poden controlar a la pissarra els dos element que es necessiten per fer aquesta activitat, el reproductor de música i el musicograma que han fet, d’aquesta manera es pot comprovar millor si aquest és correcte.

 ·La correcció dels exercicis es fa amb la mateixa fitxa que tenen els  alumnes projectada la pissarra i sobre aquesta els nens/es exposen el seu exercici. 

·Emmagatzematge de les pantalles per recuperar­les en una altra ocasió. 






dimecres, 12 d’octubre del 2016

Google Drive

Google Drive



 









Què pots crear amb Google Drive?


  • Carpetes. Crear carpetes per organitzar tots els arxius emmagatzemats.
  • Documents. Crear i modificar documents. Inserir imatges i comentaris. Compartir, publicar i imprimir.
  • Presentacions. Crear i modificar presentacions simultàniament amb altres usuaris. Pujar presentacioness ja existents. Descarregar presentacions en format .pdf, .ppt, .txt. Inserir imatge i embeure vídeo. És compatible amb Office i LibreOffice.
  • Fulls de Càlcul. Crear i modificar fulls de càlcul. Insetar dades i fórmules. Compartir i publicar fulls de càlcul amb altres usuaris.
  • Formularis. Planificar esdeveniments. Elaborar enquestes. Crees proves. Connectar un formulari a un full de càlcul.
  • Dibuixos. Edita i inserir. Mapes mentals. Pluges d'idees. Pòsters.


Quins beneficis aporta Google Drive per a tu i per als teus alumnes?


  1. Treball cooperatiu
  2. Autoavaluació
  3. Plantilles
  4. Comentaris a documents.
  5. Accés al diccionari
  6. Accés al traductor
  7. Múltiples revisions d'un mateix document
  8. Estalvi de paper
  9. Ús compartit amb les famílies
  10. Elaboració de documents en temps real
  11. Possibilitat de xat
  12. Arxiu automàtic de qualsevol document
  13. Substitució de l'USB pel núvol

Webquest


WebQuest


Una WebQuest és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d’un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.

Els seus objectius principals són:


  • Afavorir l'ensenyament, la recerca i la difusió de les WEBQUEST a Catalunya. 
  • Fomentar  activitats que afavoreixin la formació del professorat. 
  • Promoure l'estudi i la investigació en l'aportació pedagògica que les Tecnologies de la informació i la comunicació poden aportar al camp de l'educació. 
  • Oferir serveis de informació, formació i comunicació a la comunitat educativa.

També fan jornades, concursos, vídeos, llibres, blog de notícies i altres informacions per coneixe'ls i posar-se en contacte amb ells.